Stiti deja ca Grecia a devenit intr-un fel a doua noastra casa, fiind destinatia de vacanta pe care si noi si copiii nostri o adoram. Acum suntem in Grecia la “mama” iaurtului si a branzei feta care nu ne lipsesc de la nici o masa, fie ca e vorba de mic dejun, cina, masa de pranz sau gustarile din timpul zilei. Este locul in care toti cei trei copii ai nostri, pe langa marea, plaja si joaca zilnica solicita lactate la fiecare masa, non stop, renuntand chiar si la ciocolata si inghetata pentru ele (cel putin asa ni se pare noua!)
Bineinteles ca am incercat sa luam cu noi de fiecare data cand ne intoarcem acasa nu doar amintirile din vacanta, ci si obiceiurile bune. Dupa primele noastre experiente in 5 in Grecia, la fiecare plecare caram acasa in Romania, pe langa ulei de masline, miere de pin si feta si iaurt. Problema era ca indiferent de cat de mult caram dupa noi, bineinteles ca stocurile se epuizau la un moment dat. Ne-am gandit la varianta de a-i ruga pe prietenii nostri din Grecia sa ne trimita din timp in timp in timp iaurt si branza dar ne-am dat seama destul de rapid ca nici asta nu este o solutie pe termen lung.
Am incercat diferite variante de produse drept inlocuitor pentru gustul branzeturilor si iarturilor din Grecia, dar aproape de fiecare data am esuat de la prima degustare. Totul s-a schimbat atunci cand copiii au descoperit si noi odata cu ei, produsele Olympus. Iaurtul de la Olympus a devenit rapid unul din alimentele care nu lipseste niciodata din frigiderul nostru, fie ca vorbim de cel de acasa sau de cel din masina cu care plecam in vacanta. Sunt zile in care aproape totul se mananca cu iaurt, pornind de la cerealele sau fructele de dimineata, omleta cu iaurt, apoi la pranz ciorbita sau paste in diferite combinatii si seara pasta de somon cu iaurt Olympus sau din cand in cand cate un tzatziki. Pentru desert daca nu exista placinta cu iaurt facuta de matusa de la Sinaia sau cheese cake-ul Bogdanei, ne multumim cu ceea ce am invatat in Grecia, iaurt cu miere de pin.
As putea face mult si bine apologia iaurtului si as putea mult si bine sa bat campii despre cat de mistooo este iaurtul de la ei si cate bunaciuni pot face cu el (ah, mi-am amintit de combinatia suprema, cu iaurt lasat la scurs in frigider trei zile si amestecat cu ulei de masline si zaatar, o nebunie, pe cuvant de onoare), insa ceea ce e cu adevart important abia acum va voi spune:
Olympus a lansat www.iaurtgrecesc.ro, o platforma de concurs pentru toti consumatorii iaurtului grecesc, dar si ai Greciei.

Platforma “Invarte lingurita” pana la destinatia de vacanta castigatoare ofera posibilitatea de a castiga o vacanta in Grecia. Primul pas pentru inscrierea in concurs consta in inscrierea codului de pe bonul fiscal, iar al doilea pas consta in jocul “Invarte lingurita”. Trebuie doar sa invarti lingurita virtuala, care se va opri in dreptul unei regiuni a Greciei, pe mecanismul ruletei. In urma tragerii la sorti, castigatorul va pleca impreuna cu inca o persoana exact in regiunea indicata de lingurita.
Eu am invartit-o, doar in joaca momentan (nu suntem in Romania deci nu avem vreun bon fiscal valabil), si surpriza, nu m-a trimis in Thasos, ci in Zakynthos ☺, sa va vad pe voi pe unde va poarta drumul – Radu, oare este un mesaj cumva, sa mai schimbam insulele intre ele?
OlympusOk, acum noi suntem fanii iaurtului de 10%, insa acelasi gust fain il puteti regasi si in variantele cu 2% sau 0% grasime.

 

Si daca nu aveti pofta sa il consumati asa simplu cu siguranta o combinatie va va convinge.
Preferata mea este cu miere (ok, poate fi si alta miere, nu numai de pin!), caise deshidratate taiate felii subtiri si cateva migdale maruntite. Sau varianta din imaginea de sus, cu miere si nuci, pe care se bat baietii mei.
O alta combinatie care poate vi se va parea mai ciudata, dar va spun ca este de neratat, este cea cu friganele, sirop de artar (sau eterna, miere) si fructe. Reteta am gasit-o initial pe site la Olympus (e o colectie interesanta de retete acolo, nu numai cu iaurt) si cum eu sunt maestra in arta friganelelor (nu e o lauda, e pura realitate, sustinuta de copiii mei), nu puteam sa nu o incerc si am respectat-o la litera, cu siropul de artar cu tot. De incercat. Neaparat!
Si last, but not least, una din cele mai interesante combinatii care inchide top 3-ul meu personal este cea mentionata mai sus, cu iaurtul scurs lent, timp de trei zile si stropit inainte de servire cu putin ulei de masline si zaatar (puteti renunta la zaatar daca vi se pare parea puternic si il puteti inlocui cu sumac).
Astea sunt doar trei combinatii, topul meu de favorite, insa dincolo de ele mai sunt atatea mixuri de facut/inventat, incat poate doar sky is the limit.

Pana la urma, iaurtul (musai cel grecesc) este unul din cele mai versatile alimente din cate au existat vreodata.
Over and out de aici din Grecia, cel putin pe moment ☺ Pofta buna si inspiratie la combinatii!