Acum 4 ani, in Thassos, intr-una dintre vacantele de vara, am urcat in Theologos pentru a manca vestitul miel la rotisor care nu il puteti gasi exact asa cum trebuie, dupa retete vechi si mostenite din generatie in generatie, decat la taverna Stelios.

Dupa ce am mancat pe terasa tavernei, alergand dupa Radu si David care se plictisisera la masa, am intrat si in interiorul tavernei, ajungand in camere in care in mod normal clientii nu prea au acces. Intr-un din aceste camere peretii erau tapetati cu fotografii si gravuri foarte vechi iar intr-un colt, pe o lavita erau asezate costume populare vechi ce apartineau familiei Stelios.

Doua dintre fotografiile de pe pereti mi-au captat intreaga atentie, am uitat de baieti si am ramas efectiv pironit in fata lor. Am scos telefonul, am inceput sa caut si surprinderea mi-a fost si mai mare atunci cand am gasit ceea ce cautam. M-am dus cu oarece rusine catre unul din tinerii baieti ai familiei Stelios si l-am intrebat despre fotografiile de pe pereti. El mi-a raspuns ca in fotografii sunt strabunicii lui si daca vreau sa aflu mai multe trebuie sa stau de vorba cu fratele lui cel mai mare. L-a chemat si am inceput o discutie care a durat 20 minute, de care ne reamintim si pe care am continuat-o de fiecare data cand ne-am revazut de atunci si pana azi.

Fotografiile de pe pereti erau cu si despre “tsobani”, strabunicii si bunicii familiei Stelios, crescatori de oi ce migrasera din Macedonia de Nord in Theologos, Thassos cu aproape 200 de ani in urma. Fotografiile de pe pereti si parte din costumele traditionale erau aproape identice cu fotografiile si costumele pe care le purtau stramosii mei, ciobani mocani din Sacele Brasov. Doua din fotografii erau atat de asemanatoare incat atunci cand i le-am arat bunicului meu care acum are 94 de ani si l-am intrebat daca stie cine este in fotografie, el mi-a raspuns ca sunt o familie de mocani din Sacele.

sacele-vechi

mocani-620x330

Curiozitatea m-a facut sa incep sa caut si sa sap pentru a intelege cum de tsobanii din Thassos sunt atat de “legati” de ciobanii mocani din Sacele, Brasov. Povestile sunt multe si toate se leaga, am aflat-o si de la bunicul meu, de originea comuna a tsobanilor din nordul Greciei si din Thassos, a chobanilor turci si a ciobanilor mocani din Sacele. Aceleasi origini, aproape aceleasi obiceiuri, aceasi imbracaminte traditionala, de multe ori aceeasi muzica. Multe, foarte multe mistere si multe povesti de succes cum ar fi cea a celor de la Chobani care au ajuns in mai putin de 5 ani cea mai vanduta marca de iaurt din USA si care acum sunt unul din sponsorii oficiali ai echipei olimpice a USA.

hero-olympics-slide-alex

Cum s-ar spune, un brand de succes, niste…ciobani :).

 

Sursa foto 1, 2, 3