Dupa cum probabil stiti Consiliul General al Municipiului Bucuresti a votat ieri, la propunerea primarului general Gabriela Firea, proiectul de alocarea in regim de urgenta, catre BOR, a sumei de 15.000.000 de lei pentru continuarea lucrarilor la Catedrala Mantuirii Neamului, intr-un regim sustinut si respectarea termenelor de finalizare stabilite.

20 de consilieri (PNL si USB) au votat impotriva proiectului declarand ca alocarea banilor nu are o justificare reala, dar propunerea a fost adoptata prin votul celor 31 de consilieri PSD – PMP – ALDE.

Au fost solicitate documente justificative pentru modul in care au fost folositi pana in acest moment banii alocati pentru construirea Catedralei – situatia tuturor finantarilor publice pentru Catedrala, lista detaliata a tuturor obiectivelor de investii in perioada 2011 – 2016 pe domeniul Religie, caietele de sarcini pentru licitatii si documentatia aferenta, inclusiv facturile de achizitie, rapoartele institutiilor de control. Toate solicitarile au fost respinse.

Gabriela Firea a declarat pentru sustinerea propunerii ca cele 3,36 milioane de euro distribuite din bugetul primariei catre BOR nu reprezinta o suma importanta, ca au fost alocate deja sume mult mai mari pentru incalzire, transport si infrastructura si ca in curand vom afla si care este planul de investitii pentru cele 19 spitale din Bucuresti.

In plus primarul a adaugat si faptul ca, citez: „Este vorba nu doar despre un lacas de cult, ci de un loc in care vor exista : cantină socială, scoala de duminica, after school, biblioteca, cabinet medical, sala de spectacole de muzica sacra, alte spatii sociale, educationale, culturale si spirituale. Functionalitatea nu e strict teologica, ci transcede mult spre zonele : social, educatie, cultura”

Nu vreau sa comentez afirmatiile primarului general, nu vreau sa fac calcule legate de ce se putea realiza cu cele 3,36 milioane de euro trimisi catre BOR, au facut-o foarte bine altii inainte mea. In mandatele primarilor din anii trecuti au fost cheltuiti fara justificari reale 150 milioane de euro pentru stadionul Lia Manoliu si peste 600 milioane de euro pentru amenajarea spatiilor verzi, deci suma despre care discutam acum pare un mizilic.

Intrebarile si observatiile mele sunt insa altele si nu au legatura cu primaria. Aceea este o discutie separata. Le voi marca mai jos cu bold in speranta ca poate cineva va raspunde vreodata la ele.

De-a lungul ultimilor 5 ani, pana la acesti 15 milioane de lei, catre BOR pentru Catedrala au fost alocate urmatoarele sume: 2011 – 9.700.000 lei, 2012 – 9.498.875 lei, 2014 – 5.000.000 lei, 2015 – 430.000 lei, 2016 – 2.000.000 lei, In total peste 26,5 milioane de lei.

Exista o situatie clara a felului in care s-au cheltuit acesti bani? De ce nu comunica transparent BOR catre toata lumea modalitatea in care au fost folositi banii?

In spatele constructiei Catedralei exista o interaga echipa de specialisti, exista un proiect cu niste obiective si date clare pentru realzarea acestora. Cititi-le, s-ar putea sa va minunati la fel cum am facut-o si eu mai ales cand am ajuns la calendarul lucrarilorpentru perioada urmatoare:

– finalizarea lucrarilor de zidire la nava principala si balcoanele interioare pana la cota +45,00 metri – decembrie 2016;

– finalizarea lucrarilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2017

– finalizarea lucrarilor de zidire la turla clopotnita, cota +75,5 metri – iulie 2017

– finalizarea lucrarilor de zidire la turla principala (Pantocrator), cota +106,00 metri – decembrie 2017

– structura metalica si învelirea acoperisului – iunie 2018

– pictarea catapetesmei si sfintirea Altarului noii Catedrale – decembrie 2018

– pictarea integrala a Catedralei – 2019-2024.

Asta inseamna ca vor fi alocati bani in fiecare an pana in 2024?!

Conform art. 29.5 din Constitutia Romaniei, cultele religioase sunt autonome fata de stat. Potrivit Legii cultelor nr. 489/2006, cultele sunt persoane juridice de drept privat (art. 8, alin. 1). Atunci de ce statul aloca bani din bugetele anuale si ii directioneaza catre BOR?

Conform statisticilor mai bine de 5% din cetatenii Romaniei sunt catolici. A alocat si directionat vreodata statul vreo suma in valoare de 5% din ceea ce a directionat catre BOR, catre biserica catolica?!

Aloca BOR bani pentru salvarea cladirilor din patrimoniul istoric ce ii apartin? Daca da, care sunt aceste sume, ce reprezinta ele in comparatie cu sumele alocate pentru Catedrala?

Care sunt valentele sociale, culturale si educative ale Catedralei, despre care vorbeste doamna Firea? Inteleg din declaratii ca in Catedrala vor functiona un after school, o cantina, sala de spectacole iar ea va fi inconjurata de un parc imens. De ce nu sunt sau unde sunt prezentate clar toate aceste lucruri?

Este foarte clar ca BOR greseste cand vine si solicita bani publici fara a comunica oamenilor cum si pentru ce se cheltuiesc acesti bani.

De ce, in continuare, aceaste greseli sunt trecute cu vederea? Oare cat i-ar costa pe cei din BOR crearea unui departament sau un contract cu o agentie prin care sa comunice clar, transparent, deschis si direct catre toti cei 18 milioane de ortodocsi de fiecare data cand este cazul?

Oare de ce se ascund conducatorii BOR atunci cand societatea civila face niste observatii si pune niste intrebari pertinente si de bun simt?