E soare si frumos afara, e 8 martie si ne spunem toate „La multi ani!”, insa eu, personal, resimt un puternic gust amar. „La multi ani!” ar fi trebuit sa i se spuna si Nicoletei Botan, insa nu ii mai poate spune nimeni, fiindca Nicoleta nu mai este. In caz ca nu va mai amintiti numele acesta, va reamintesc eu. Nicoleta a murit in ianuarie. Fostul ei sot, care avea de altfel interdictie de a se apropia de ea, a intrat linistit in gradinita plina de copii pe care Nicoleta o conducea si a injunghiat-o pe aceasta. Nicoleta este una din cele peste 100 de femei care mor anual de mana sotilor lor violenti.

Augustin Lazar a avut ieri o conferinta de presa si a afirmat ca au fost trimise in judecata peste 1500 de persoane anul trecut pentru fapte de violenta familiala, iar cifra i s-a parut foarte mare. Realitatea e ca ajung sa fie dati in judecata vreo 10% din cazurile totale care ajung la politie (nu mai gasesc linkul), iar cazurile care ajung la politie reprezinta cam tot 10% din totalul situatiilor de violenta familiala.

Iar pentru asta, noi toti suntem vinovati. Avem o legislatie impotriva violentei familiale care este o gluma de prost gust, care nu protejeaza deloc victima. Avem o politie care, in cele mai multe cazuri, ia femeia si ii spune asa, deoparte, soptit, „hai ca gasiti voi o varianta sa va intelegeti”. Victimele nu au unde sa se duca. In cel mai bun caz, atunci cand au o situatie materiala in regula, gasesc unde sa plece. Altfel, raman si rabda. Si asta mi se pare culmea, mereu victima trebuie sa plece, nu agresorul. Victima trebuie sa o ia de la zero, victima trebuie sa stea sa indure lipsuri in continuare. Daca nu au unde sa plece, raman in continuare, cu copii cu tot. Si aici apare iar judecata: „asa ii trebuie daca ramane”.

La fel cum mi-a venit sa urlu cand a murit Nicoleta, la fel imi vine si acum sa urlu si de fiecare data cand ma gandesc. Si de atunci au mai murit vreo 15 Nicolete anonime, care nu au trezit ecouri in inimile noastre.

Voiam doar sa va mai spun ca in 2016 eram 10 356 600 de femei in Romania, in 2018 mai suntem 8 242 124 (sursa).  Nu numai ca unele dintre noi mor, dar multe dintre noi aleg sa plece din tara si sa nu se mai uite in urma.

In rest, La multi ani! Barbatii azi iau cu asalt floraresele, o parte din ei, pe langa florile cu pricina, vor mai face cadou si cate o palma, totul este bine….