Nu am mai facut de mult un review pentru un echipament IT si recunosc deschis ca atunci cand Bogdana mi-a povestit de imprimanta celor de la Epson, L850, am intrebat-o fara sa stau prea mult pe ganduri, cand dam drumul la proiect. Inca ma simt ca „pestele in apa” in zona hadware si inca imi place sa ma „joc” cu diferite echipamente si apoi sa povestesc despre ele, cu bune si cu rele.

Epson L850 este un multifunctional inkjet (cu cap de imprimare Epson Micro Piezo) care scaneaza, copiaza, dar mai ales imprima cu mare usurinta si la costuri reduse fotografii la calitate Epson de pe laptop-uri si calculatoare, de pe carduri de memorie sau direct din camerele foto. Dupa ce am citit mai multe despre imprimanta si ceea ce poate face, am zis ca e obligatoriu sa va povestesc si voua despre ea.

Noi, in cei doisprezece ani de cand suntem parinti, am facut si am pastrat in forma electronica peste 45.000 de fotografii si am tiparit cred ca maxim 200. Avem hdd-uri pline cu poze, avem cloud, avem back-up-uri si back-up la back-up-uri. Avem foarte multe fotografii interesante, frumoase, care surprind evolutia noastra ca familie, fotografii ce stau ascunse pe diverse device-uri de stocare si asteapta ca cineva sa isi faca timp sa le tipareasca, sa le aduca la lumina.

Inainte de a va spune cateva despre specificatiile, avantajele si chiar si dezavantajele imprimantei Epson L850, trebuie sa fac o paranteza si sa va povestesc despre ultima mea „experienta” cu tiparitul fotografiilor.

Mie, de cand eram copil, mi-a placut mereu sa rasfoiesc albumele cu fotografii de familie. Mi s-a parut ca asa pot afla mai multe lucruri despre familia mea, despre cei apropiati mie si cum erau ei cu multi ani in urma, despre cei pe care nu am apucat sa ii cunosc. Copiii nostri se uita si ei, chiar si acum cand sunt mari, la albumele mele si ale Bogdanei cu fotografiile din copilaria si adolescenta noastra.

Anul trecut de ziua Bogdanei am vrut sa ii fac o surpriza. M-am consultat impreuna cu copiii si am decis ca o parte din cadoul pe care i l-am pregatit sa fie un album cu cateva zeci de fotografii care sa o surprinda asa cum a fost si este ea pe parcursul ultimilor 30 de ani (J). Am complotat si impreuna cu tatal Bogdanei care ne-a pus la dispozitie cateva fotografii „rare” cu Bogdana pe vremea cand era de varsta Rebeccai sau chiar mai mica, am cautat prin albumele din casa si am gasit fotografii din liceu si facultate si apoi ne-am blocat. In primul rand, aveam multe, foarte multe fotografii din ultimii 12 ani + din care a trebuit sa alegem. Ele erau stocate in mai multe locuri si a trebuit sa cautam o solutie pentru a le aduce pe toate la un numitor comun. Am folosit mai intai calculatorul meu si apoi un SD Card. Apoi, am fost nevoiti sa facem acest lucru doar in timpul in care Bogdana nu era prin preajma si asta a fost foarte greu.

La final, dupa ce am reusit sa facem selectia si sa punem pozele pe un suport de stocare ne-am dat seama ca inca nu stiam unde le vom tipari. Am inceput sa caut centre de tiparire pe internet si am ajuns la concluzia ca cel mai eficient din mai multe puncte de vedere ar fi sa merg la un magazin DM si sa folosesc unul din aparatele lor pentru tiparirea fotografiilor.

Informatia despre magazinele in care se gasesc aceste aparate nu este tocmai publica asa ca pana am ajuns la DM-ul de la Vulcan am mai trecut pe la alte doua magazine. Odata ajuns acolo, m-am lovit de alta problema. In primul rand ca am stat in prima sesiune de tiparire mai bine de 1 ora, unele poze nu le salvasem la o dimensiune care sa fie ok pentru aparatul de tiparit iar apoi, cand mai aveam vreo 10 fotografii, aparatul a clacat pur si simplu, nu a mai vrut sa citeasca nimic nici de pe SD-ul meu, nici de pe vreun alt SD. Am revenit dupa doua zile si problema nu era rezolvata asa ca am ajuns la solutia de a transfera fotografiile pe telefon si apoi de a lega telefonul la aparatul de tiparit. A fost o intreaga epopee care s-a finalizat abia dupa ce am mai trecut si pe la un alt magazin de unde am achizitionat un album incapator si ca numar de fotografii si care sa respecte si dimensiunea la care eu tiparisem deja. Costurile au fost pe masura epopeii J.

Avand in minte povestea de mai sus si pentru ca suntem foarte aproape de ziua femeilor si a mamelor, pentru ca avem la dispozitie imprimanta Epson L850, am zis ca trebuie sa facem un album cu fotografii, un fel de „timelapse” care sa surprinda cat mai multe din momentele prin care au trecut copiii nostri, ba chiar sa incercam si cateva instantanee de tipul „atunci si acum”.

Dupa ce ne-am cumparat hartia foto, ne-am pus pe treaba. L850 ne-a ajutam mult mai mult decat credeam ca o va face. Trecand peste faptul ca tipareste foarte repede – 12 Secunde/ fotografie de 10 x 15 cm cu hartie fotografica lucioasa Epson, 38 Pagini/min color pe hartie simpla si la o rezolutie 5760×1440 dpi, ceea ce m-a surprins extrem de placut a fost faptul ca imprimanta s-a instalat si pe laptop-ul meu si pe MacBook-ul Bogdanei, singura, in mai putin de 1 minut si apoi, mai ales datorita ecranului LCD a fost super intuitiv si usor de folosit. Bineinteles ca baietii cand au vazut ceea ce facem si-au dorit sa incerce si ei si nu au avut nevoie de nici o instructiune dupa ce ne-au privit pe noi.

Nu ne-am jucat foarte mult cu functiile de copiere si scanare, dar de tiparit am tiparit si de pe laptop si direct de pe cardul de memorie si apoi si de pe camera foto. Nu am incercat sa tiparim nici pe CD-uri desi imprimanta poate face si acest lucru. Printarea DVD-urilor se face relativ rapid – 1-1,5 minute si necesita folosirea unei tavi suplimentare ce se gaseste in pachet si trecerea imprimantei in modul de printare DVD/BR.

De tiparit am tiparit si direct din aplicatiile cu care deschidem fotografiile in mod uzual pe laptop-urile noastre, dar si folosind Epson Easy Foto Print, aplicatia care vine impreuna cu imprimanta.

Fiecare set de patru recipiente de cerneala de mare volum poate imprima pana la 1.800 de fotografii de 15×10 cm. Recipientul de cerneala poate fi reumplut foarte usor, nu e nevoie de inclinatii tehnice deosebite pentru a face acest lucru. Ca sa fac o analogie, pentru cei care au copii, imaginati-va ca este la fel ca atunci cand le puneti picaturi in nas copiilor, atata doar ca imprimanta sta nemiscata in timp ce voi faceti asta J. Noi nu am imprimant nici macar 2% din capacitate dar ceea ce am imprimat a fost de ajuns sa ne convinga de calitate si de faptul ca, costul per imprimare este extrem de scazut.

Ceea ce nu m-a incantat este in primul rand faptul ca imprimanta nu are conexiune WiFi sau de retea. Un alt minus e dat de dimensiunile sale fiind mare, voluminoasa si grea. Nici pretul nu este deloc mic, se invarte in jurul sumei de 1600 lei, dar pe de alta parte pentru un multifunctional care imprima la o calitate foto deosebita, este un pret mai mult decat rezonabil.

Ca o concluzie, Epson L 850 este o imprimanta ideala pentru fotografii si pasionatii de fotografie care utilizeaza astfel de imprimante la evenimente sau in studio. Ideala este si pentru cei ce isi doresc crearea de albume foto din fotografiile facute pe parcursul mai multor ani. Capacitatile de copiere, scanare (inclusiv direct pe carduri de stocare date), de tiparire pe CD, o fac o imprimanta, un multifunctional, de luat clar in calcul si pentru activitatea de la birou.

Mai multe detalii despre imprimanta gasiti aici.

PS: Stati pe aproape, o sa avem cat de curand si o supriza pentru voi, pregatita tot cu ajutorul celor de la Epson!