Azi este Ziua Internațională a conștientizării problematicii Spectrului Tulburărilor Alcoolice Fetale si totodata azi se lanseaza o campanie la nivel national, noua luni cu zero alcool, a site-ului desprealcool.ro.

Sa fiu sincera pana in acest moment nu realizasem ca aceasta poate fi o problema la nivel national, insa mi-as dori sa gasesc niste date si informatii care sa arate cam care este incidenta in Romania. Nu am gasit, desi am cautat atat pe Ministerul Sanatatii cat si pe site-ul Agentiei Nationale Antidrog, amandoua fiind citate ca surse principale de informare pe subiectul alcoolul in sarcina.

Intr-adevar, nu se stie de la ce cantitate se considera alcoolul ca fiind periculos, si dincolo de sarcina eu as extinde aceasta limitare a consumului si in perioada urmatoare, aceea a alaptarii, despre care nu am vazut nicio mentiune, dar asta nu este deloc o scuza pentru a consuma alcool.

Nu vad de ce ti-ai face damblaua sa bei un pahar de vin sau cine mai stie ce. Nu vad „castigul” de moment in orice context ar fi, revelion, zi de nastere, cina romantica in doi, whatever. Mai mult ma intreb cine este dispus sa riste sanatatea viitorului copil?

Informatii mai multe aveti aici, aici si aici.

Si un filmulet interesant:


Asa ca data viitoare cand mai vine unchiul Vasilica la voi cu un paharel de ceva in mana si va spune „Haide, ca nu pateste copilul nimic de la gura, nu se poate sa nu ciocnesti si tu”, refuzati-l politicos. Your future baby will thank you.

Sursa foto