Anemia prin carenţă de fier este una dintre cele mai răspândite forme de anemie din intreagă lume, iar deficitul de fier este factorul responsabil de cele mai multe cazuri.

Chiar dacă ne spunem că ai noştri copii sunt cu siguranţă sănătoşi şi bine hrăniţi, şi tot ce se poate chiar aşa să şi fie, dacă remarcaţi nişte modificări de comportament ce nu se încadrează în limitele normale, să ştiţi că de vină poate fi anemia prin carenţă de fier. Anemia nu are simptome specifice, tocmai de aceea de cele mai multe ori rămâne nedetectata.

Ce înseamnă limite normale şi modificări de comportament? Voi vă cunoaşteţi copiii, voi le cunoaşteţi fiecare latura, fiecare reacţie, fiecare comportament. Dacă, de exemplu, el a devenit în ultima perioada mai apatic, sau şi-a mai pierdut interesul pentru activităţile preferate şi aţi eliminat orice altă explicaţie plauzibilă, atunci se poate să fie din cauza unei carenţe de fier. Dacă stările sale emoţionale încep să se schimbe cu repeziciune, de asemenea, vinovată poate fi carenţă de fier, această fiind responsabilă şi pentru o eventuală scădere a capacităţii de concentrare sau a atenţiei distributive.

Carenţă de fier este o problema de sănătate la care sunt predispuşi mai ales copiii aflaţi în perioadele de creştere şi dezvoltare şi care este dată de lipsa unei cantităţi corespunzătoare de fier în organism. Există, evident şi o explicaţie ştiinţifică: Fără destul fier, corpul produce eritrocite mai mici şi mai puţine. Rezultatul constă într-o cantitate de hemoglobină disponibilă mai mică şi celulele corpului alimentate cu o cantitate insuficientă de oxigen.

Deficienţele de fier sunt descoperite cel mai des la copii mai mici de 2 ani. În timp ce mă documentăm pentru acest articol, un lucru pe care l-am regăsit în aproape toate articolele pe acest subiect este legat de faptul că se pare că necesarul de fier din primii doi ani de viaţă depăşeşte aportul de fier.
Un aspect foarte important este că primii doi ani sunt critici pentru dezvoltarea ulterioară a creierului şi de aceea este extrem de important ca nivelul de fier prezent în organism să fie în limite normale. La copiii alăptaţi exclusiv în primele şase luni de viaţă fierul este asigurat de către laptele matern, ulterior aceste fiind suplimentat cu fierul prezent în alimentele introduse treptat.

Diagnosticarea cu anemie feriprivă, prin carenţă de fier, şi verificarea nivelului de fier se fac doar în urmă analizelor de sânge, tocmai de aceea, dacă aveţi vreo bănuiala, o vizită la medicul de familie şi un set de analize va pot oferi răspunsurile căutate.

De regulă analizele ce trebuie făcute pentru depistarea unei eventuale carenţe de fier sunt:
– o analiză completă a sângelui (hemoleucogramă), să se verifice forma, culoarea, numărul şi mărimea elementelor figurate (celulelor) din sânge
– teste privid fierul, care măsoară cantitatea de fier din sânge, că să se determine tipul şi gravitatea anemiei
– numărul de reticulocite, să se determine cauza anemiei. Reticulocitele sunt globule roşii imature produse de măduva oaselor şi eliberate în sânge. Nivelul de reticulocite e mai scăzut în cazul anemiei din lipsa de fier.
– măsurarea feritinei din sânge arată cât de mult fier poate fi stocat în organism. Nivelul scăzut de feritină poate indica anemie din lipsa de fier. Acesta este unul dintre testele care are valori anormale atunci când există deficienţă de fier.

Partea bună este că anemia prin carenţă de fier se poate corecta prin administrarea de medicamente care conţin fier. Atenţie însă, acestea pot fi date copiilor doar la recomandarea medicului si doar dupa confirmarea diagnosticului de anemie!

Iniţiativa de informare a publicului despre anemia prin carenţă de fier este realizată de Asociaţia Anemia Working Group şi are ca principal obiectiv: creşterea nivelului de informare si cunoştinţe al femeilor tinere, în special al mamelor, despre anemia prin carenţă de fier.

PS: am mai scris despre anemie si experienta mea din ultimii ani, aici si aici.